Rabobank en Zuivels Heiloo

‘Sommigen hebben via de kaasmakerij weer een betaalde baan gevonden’

Zuivels HeiloHeerlijke biologische zuivelproducten maken én mensen met een psychiatrische achtergrond een kans bieden. Dat doet Zuivels: een samenwerking tussen Bergerkaas en GGZ Noord-Holland-Noord.Vier jaar geleden startte Peter Bosman in Bergen een kaasmakerij. Twee jaar later vond hij op het landgoed Willibrordus in Heiloo de ideale uitvalsbasis voor het maken van zuivelproducten. ‘De grootkeuken van de daar gevestigde ggz-instelling werd niet gebruikt. Ik kon deze huren voor mijn kaasmakerij.

Betaalde baan

Dat cliënten van de ggz-instelling vervolgens gingen meewerken in de kaasmakerij, was volgens Bosman een kleine stap. Samen met GGZ Noord-Holland-Noord werd al snel Zuivels opgericht: een leerwerkplek waar mensen met een psychiatrische achtergrond uit hun isolement komen door ambachtelijke zuivelproducten te maken. Dagelijks werken nu zes tot acht mensen bij Zuivels. Zij zijn verantwoordelijk voor het maken en het verpakken van de zuivel. Bosman: ‘Er zijn veel mensen die graag willen werken, maar moeilijk aan een baan kunnen komen vanwege hun achtergrond. Ik vind het fijn dat ze nu bij de kaasmakerij kunnen helpen. Het werk dat ze uitvoeren is afhankelijk van wat ze zelf willen en kunnen. Sommigen hebben via de kaasmakerij ook weer een betaalde baan kunnen vinden.’

Grotere betrokkenheid

Bosman wil van Zuivels graag een coöperatie maken. Met als leden onder anderen inwoners van Heiloo en de cliënten van de ggz-instelling. ‘Doordat zij mede-eigenaar worden, ontstaat er een nog grotere betrokkenheid bij de kaasmakerij’, vertelt hij. Ook biedt een coöperatie volgens hem grotere mogelijkheden om winst te maken. ‘En dat is belangrijk, want zonder winstgevende onderneming kunnen we dit allemaal niet mogelijk maken.’ Momenteel produceert Bergerkaas ongeveer 150 tot 300 kilo biologische kaas per week, waaronder de populaire Hollandse brie Bergens Blonde. ‘Er zijn slechts drie bedrijven in Nederland die deze kaas kunnen maken’, aldus Bosman. ‘Het maken van biologische brie gebeurt volgens een heel nauwgezet proces.’ Naast de brie maakt Bergerkaas onder meer biologische drink- en fruityoghurt. Rabobank Noord-Kennemerland steunde Kaasmakerij Zuivels met een bijdrage uit het Samen Sterker Fonds.

Een aandeel in elkaar

De Rabobank staat als coöperatieve bank midden in de samenleving. Het is voor ons vanzelfsprekend dat wij participeren in maatschappelijke initiatieven die bijdragen aan de economische vitaliteit van de gemeenschap. Dat doen we door klanten en partijen bij elkaar te brengen en door zelf actief deel te nemen aan initiatieven. Bekijk deze initiatieven op Rabobank.nl

Heeft u de abri al gezien?
Zuivels Heiloo en de Rabobank

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *