Bergens Blonde, de zachte kaas uit Noord Holland

De ambachtelijke gemaakte Bergens Blonde is ons paradepaardje, een heerlijke witschimmelkaas die lijkt op brie en camembert. Zacht van smaak en zowel jong als rijp erg lekker. Een Hollandse witschimmelkaas met een eigen karakter. Kenners vinden Bergens Blonde erg lekker. Zo hebben wij in 2015 nog een 9 gekregen bij de kaaskeuring in Alkmaar en werden wij als de beste speciaalkaas beoordeelt door zowel de kaasmeesters als het publiek.

Verder wordt onze kaas door veel restaurants geserveerd waarbij smaak en lokaal en ambachtelijk geproduceerd de belangrijkste criteria zijn. Wij zijn leverbaar via bijvoorbeeld horeca groothandels Lindenhoff in Baambrugge en de Hanos.

Rijping
Bergens Blonde is er in verschillende rijpingen:

Jong 2 – 4 weken lekker om te bakken of op een broodje
Rijp 4-6 weken zacht romig, op toast of uit het vuistje.
Heel rijp 6-10 weken kaas is zacht en smaakt naar paddestoelen, voor de echte liefhebber. Kaas in deze rijping is beperkt leverbaar. (Omdat de kaas voor die tijd meestel is opgegeten)

Smaak wisselt per jaargetijde
Onze zachte witschimmelkaas is anders dan de meeste andere witte kazen. Hoewel we de Penicelium Candidum gebruiken die ook in Brie en Camembert zit heeft onze kaas een geheel eigen smaak. En die smaak is niet het hele jaar door gelijk.

Het eindproduct kaas is afhankelijk van veel factoren, de melk, de rijping, de gebruikte cultures en de tijd die het krijgt tijdens de productie. Meer tijd betekent meer smaak. Grote kaasfabrieken doen hun best om hun kazen het hele jaar door een zo gelijkmatige smaak te geven. De melk wordt gehomogeniseerd, aangevuld met melkroom en soms zelfs gekleurd zodat een kaas in de winter hetzelfde smaakt en er uitziet als ’s zomers.

Bij Zuivels doen we dat niet, onze kaas smaakt per jaargetijde verschillend. Melk in het voorjaar smaakt anders dan melk van koeien die ’s winters op stal staan. Elk jaargetijde heeft zijn eigen charme en dat willen we zo houden.

Verpakking

Bergens Blonde is een lekkere zachte kaas, daar moet je zuinig mee zijn. Je kunt de kaas niet zomaar luchtdicht verpakken in folie. Zachte kaas heeft een aparte verpakking nodig die ‘ademt’ en het vocht in de kaas houdt.

Zodra de kaas bijna rijp is wordt deze verpakt in een speciale folie. Die folie ‘ademt’ waardoor de kaas verder kan rijpen. Bergens Blonde is eetbaar na twee weken (jong), rijp na drie tot vier weken en rijp en smeuiig na vier tot zes weken. Vanaf week zes tot week acht krijgt de kaas de speciale rijping waar liefhebbers zo van houden, geurend naar paddestoelen en heerlijk zacht. Maar zover komt het meestal niet omdat de kaas voor die tijd al op is.